Geschiedenis

Varinova is in juli 2000 opgericht, maar de geschiedenis voor onze F1 cyclamen series gaat meer dan 30 jaar terug. Sinds 1975 is er een start gemaakt met de veredeling van de eerste F1 cyclamen onder de vlag van De Ruiter Seeds. In die periode zijn er verschillende series ontwikkeld en in de markt geïntroduceerd zoals de Colorado-, Minimate-, Intermezzo- en Melody-serie.ontvangst B-leaf BP

In juli 2000 heeft De Ruiter Seeds besloten zich meer en meer te gaan concentreren op het veredelen van hybride groentezaden. Bart Kuijer (veredelaar bij De Ruiter Seeds) en Jeroen Veugelers besloten toen om alle activiteiten omtrent de cyclamen (veredeling, productie en marketing) over te nemen en voort te zetten onder de nieuwe naam Varinova B.V.. Varinova B.V. is sindsdien een nieuw en onafhankelijk bedrijf. De samenwerking met De Ruiter Seeds is gedurende enkele jaren gehandhaafd door ondersteuning van Varinova B.V. op researchgebied.

Binnen Varinova concentreert Bart Kuijer zich op onderzoek, veredeling en productie. Jeroen Veugelers, die een uitgebreide managementervaring heeft in de agrarische industrie, legt zich toe op de marketing, verkoop en organisatie van Varinova.

In de zomer van 2001 verhuist Varinova van een bijgebouw van De Ruiter Seeds naar een eigen, nieuwe locatie in Berkel en Rodenrijs (ca. 10 km te noorden van Rotterdam), een kas met een oppervlakte van 8.000 m2. Hier vinden sinds 2001 alle veredelings-, productie- en marketingactiviteiten plaats.

In 2003 start Varinova, naast de Cyclamen-series, met de veredeling van potgerbera’s. De eerste Gerbera-series komen in 2005 op de markt.

In januari 2007 trekt Jeroen Veugelers zich terug uit Varinova. Marga Janus, partner van Bart Kuijer, treedt toe tot de directie van Varinova en concentreert zich op de logistieke & administratieve organisatie van Varinova, terwijl Bart Kuijer zijn activiteiten uitbreidt met verkoop. Na drie succesvolle jaren van groei op het gebied van de veredeling en verkoop van potgerbera’s is in juni 2008 besloten het bedrijfsonderdeel te verkopen aan Sakata. De activiteiten in Gerbera veredeling worden tot en met zomer 2011 voor Sakata voortgezet (zie www.sakata.com).

In 2010 wordt de website over de mini cyclamen Melody Outdoor® gelanceerd (zie www.melodyoutdoor.com). De Melody Outdoor® is speciaal ontwikkeld als buitenplant. De mini cyclamen is bestand tegen lage temperaturen en garandeert een lange doorbloei, waardoor er tot ver in het najaar van de Melody Outdoor® genoten kan worden.

Na maanden van voorbereiding verhuist Varinova in juni 2012 naar een nieuwe locatie in Bleiswijk, een kas met een oppervlakte van 7000 m2. Alle activiteiten op het gebied van veredeling, productie en marketing vinden vanaf de nieuwe locatie plaats. De kas wordt gehuurd van Bunnik Plants, waarmee Varinova sinds medio 2012 een samenwerking heeft. Interessant is de eerste afdeling onder glas van 3000 m2 die in samenwerking met Bunnik Plants wordt verzorgd, waar producten van Varinova worden geteeld. De nadruk van de Varinova-activiteiten ligt op zaadproductie van bestaande rassen en het veredelen en ontwikkelen van nieuwe rassen, waarvoor de kas van Varinova gebruikt kan worden als proeftuin. Dat gebeurt onder meer met het concept Pythagoras waarbij drie verschillende cyclamen in een pot zijn geteeld.